Abonneren  Inloggen
Van onze partner FESPA Nederland

FESPA Nederland: ‘Grote veranderingen print- en signindustrie’

1 juni 2023

Onlangs organiseerde FESPA Nederland een bijeenkomst over de Energie Transitie en de gevolgen ervan voor de branche. ‘Omdat de gevolgen nog niet voor iedereen voelbaar en zichtbaar zijn ervaren we het nog niet als een game changer, maar we zitten al middenin de transitie, aldus FESPA.

Tijdens de bijeenkomst, die toegankelijk was voor leden van FESPA, werden de energieveiling, de energiebeschikbaarheid en de energiebetaalbaarheid binnen de print- en signindustrie als belangrijkste punten genoemd. De beschikbaarheid en de kosten van stroom hebben bij veel bedrijven direct invloed op hun groeiambities en hun wil voor omschakeling naar duurzame productieprocessen. Het aandeel van duurzaam opgewekte energie zal in de komende jaren fors toenemen. Door regels en eisen van de overheid wordt dit proces versneld.

Wat betekent dit voor de branche?

Nu investeren in duurzame energie, voorkomt hogere kosten in de toekomst. Daarnaast is het van belang om te kijken naar wat noodzakelijk is, en om het verbruik van grondstoffen en energie terug te brengen. Dat brengt ook nog eens direct rendement op. Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld:

  • Beperken van transportbewegingen
  • Tegengaan van verspilling
  • Terugbrengen van afvalstromen in productie
  • Hergebruiken van grondstoffen (recycling en circulariteit)
  • Aanpassingen maken op de verwarming en isolatie van gebouwen
  • Terugdringen van energiebehoefte door investeren in duurzame productiemiddelen, zoals UV-LED en warmtecirculatie

Duurzame energie opwekken

De beschikbaarheid van voldoende stroom kunnen we niet als vanzelfsprekend blijven beschouwen. De vraag naar stroom zal op korte termijn enorm toenemen. En ook het transport van stroom staat sterk onder druk. Op dit moment wordt gebruik gemaakt van zon en wind als bronnen voor het opwekken van duurzame energie. Duurzame zon- en windenergie zijn echter niet constant beschikbaar met fluctuaties op het energienet en flexibelere prijzen als gevolg.

In de toekomst kunnen duurzame technieken met waterstof en geothermie (en mogelijk ook kernenergie) een belangrijke rol gaan spelen. Ook het toepassen van grote energieopslagsystemen is een oplossing, als zal het nog jaren duren om dit landelijk uit te rollen.

Het begint bij jezelf

‘Meten is weten’, zegt FESPA. ‘Weten waar jij binnen je bedrijf energie kan besparen, weten aan welke eisen je straks kan (en moet) voldoen als het gaat om jouw carbon footprint. Weten hoe je zelf energie kan opwekken met eigen middelen of door te investeren een collectief en daarmee de zekerheid voor energiebeschikbaarheid kan vergroten. De techniek is al beschikbaar om juist nu de verandering in te zetten, andere keuzes te maken en ideeën tot uitvoer te brengen. Als je nu niet gaat bewegen ben je straks, zoals ze dan noemen, out-of business.’

De rol van FESPA Nederland

FESPA zet zich in voor een gezonde en toekomstbestendige industrie. Word lid van Club FESPA Nederland en blijf constant op de hoogte van de trends en ontwikkelingen in de markt van visuele communicatie, krijg toegang tot alle FESPA events en ontvang wekelijks de nieuwsbrief met actualiteiten.