Abonneren  Inloggen

Het is oranje en gaat over labeldruk

31 augustus 2023

Volgende week valt er bij veel printprofessionals een mooie dikke oranje PRINTmatters op de mat. Naast alle aandacht voor de PRINTmatters Vakdag op 12 oktober besteden we ook extra aandacht aan de labelwereld.

Van 11 tot 14 september vindt in Brussel de Labelexpo plaats. We besteden aandacht aan deze enorme beurs en gaan specifiek in op de labelrecycling-uitdaging die op die sector afkomt. Daarnaast spraken we met Konica Minolta over hun beursprimeurs, waaronder de nieuwedigitale smalbaan labelpers AccurioLabel 400.

Wereldprimeur Screen

Screen komt aan het woord over 3 innovatieve oplossingen voor verpakkingsdrukkers op de beurs; een integratie van Screen’s printoplossing met Nilpeter’s flexo knowhow voor veredeling, een wereldprimeur van de inline digital primer voor de inkthechting en een inkjetpers voor papieren verpakkingen.

Zelfklevende etiketten met inkjet en droge toner

PRINTmatters ging voor dit nummer langs bij het Belgische Femalabel dat zelfklevende etiketten produceert in kleine tot middelgrote oplagen. De onderneming groeit dankzij stevige investeringen in (digitale) productiemiddelen, groene oplossingen en eigen research and development. Vorig jaar nam het 35 man tellende Femalabel ook een Xeikon PX30000 in gebruik. We vroegen directeur Wim Feys waarom hij zowel deze inkjetmachine als 2 Xeikon CX3 droge toner-machines in huis heeft.

De nieuwe PRINTmatters valt volgende week op de mat

Smalbaanpersen-bouwer Mark Andy

Mark Andy-ceo Jason Desai is stellig over de smalbaan flexo en digitale markt in deze PRINTmatters: ‘Deze industrie blijft groeien.’ Met een ‘installed base’ van zo’n 8.000 smalbaanpersen wereldwijd is het Amerikaanse familiebedrijf Mark Andy een flinke jongen in de verpakkingswereld. Ceo Jason Desai noemt de labelmarkt voor rotatie smalbaan flexo- en digitale druk een groeimarkt, gaat in op gezamenlijke en eigen ontwikkeling en signaleert dat ook in de VS jonge mensen niet zo makkelijk voor een baan in de techniek kiezen.

5 trends in packaging

In de wereld van verpakkings- en labeldruk bruist het van de innovaties, veelal gericht op vergroening. Dat beeld werd bevestigd door een presentatie van Tom Hallam tijdens het Intergraf-congres ‘Shaping the Future with Packaging 2023’. Hallam deelde zijn marktinzichten over de Europese verpakkings- en labeldrukindustrie over de periode 2022-2027, gevolgd door zijn reflectie op 5 grote verpakkingstrends: duurzaamheid, groeiende e-commerce, veranderend consumenten­gedrag, automatisering en digitalisering, en verpakkingsinnovatie.

Wil je de nieuwe PRINTmatters ook ontvangen?

Neem een proefabonnement en kies voor nazending PRINTmatters 4