Abonneren  Inloggen

Brievenbusnieuws: Iedereen zoekt bezorgers

7 december 2023

Uitgevers van huis-aan-huiskranten en dagbladen zijn druk op zoek naar nieuwe bezorgers. Enter Media Groep en Brugmedia bijvoorbeeld, die beiden overstappen op volledige eigen bezorging van hun huis-aan-huiskranten. DPG Media richtte haar peilen op Oekraïense vluchtelingen en een bezorger van Spotta kreeg een wel heel mooi compliment. Dit is het maandelijkse Brievenbusnieuws.

Enter Media Groep uit Weesp, uitgever van huis-aan-huiskranten, gaat per 1 januari 2024 over op het zelf bezorgen van haar huis-aan-huiskranten. De uitgever, die op dit moment een deel van de verspreiding van de ruim 120.000 kranten ook al in eigen beheer uitvoert neemt daarmee volledig afscheid van haar verspreider. In een bericht laat de uitgever weten dat ze kiezen voor rechtstreeks contact met bezorgers.

Tegenvaller

Voor bedrijven die in de regio Hilversum en het Gooi graag folders met de krant willen verspreiden is er een tegenvaller. In hetzelfde bericht van de uitgever wordt meegedeeld dat het per 1 januari niet meer mogelijk is om commerciële folders met de kranten mee te verspreiden. Maar gelukkig zijn er wel alternatieven zoals Spotta en bedrijven die een ‘los op de mat’ verspreiding kunnen uitvoeren.

Ook Brugmedia in Kampen kiest voor eigen beheer van de bezorging. ‘Om nog beter in verbinding te komen met alle bezorgers en de bijbehorende gebieden hebben wij besloten om de bezorging weer in eigen beheer te gaan uitvoeren’, maakte het mediabedrijf vorige week bekend. Voor zover bekend is het bij Brugmedia nog wel mogelijk om folders mee te verspreiden met de krant. Beide organisaties zijn overigens nog wel druk bezorgers aan het werven. Dus of het lukt om de operatie per 1 januari helemaal rond te krijgen moet nog maar blijken.

Sintgedichtje

Bij BDU Media zoeken ze ook bezorgers en daar had iemand inspiratie voor een heus sintgedicht om aandacht te vragen voor de openstaande bezorg-vacatures:

‘Maar wie zorgt dat het nieuws verspreid wordt, snel en goed?

De krantenbezorger, met tassen vol moed.

Nadat de Sint de cadeautjes heeft verdeeld,

Wordt straat na straat het laatste nieuws gedeeld.’

Dagbladbezorgers

Ook bij de dagbladen zijn nog steeds tekorten aan krantenbezorgers. Bjorn Oostra, hoofdredacteur van De Limburger, zette in zijn wekelijkse zaterdagcolumn de krantenbezorger zelfs op hetzelfde niveau als de onderzoeksjournalist. De grootste dagbladuitgever van Nederland, DPG Media, ging enige tijd geleden in gesprek met Oekraïense vluchtelingen om ze warm te maken voor de functie van krantenbezorger.

Spotta-bezorger Hidde scoort op LinkedIn

Het leukste bezorger-nieuws gaat over folderbezorger Hidde. Deze Spotta-bezorger kreeg een wel heel mooi compliment op LinkedIn. De bezorger schreef op eigen initiatief een excuusbriefje omdat hij bij een inwoner niet het juiste folderpakket kon afleveren. Laat dat briefje net in de bus komen bij iemand die zich in het dagelijks leven bezighoudt met gedrag in organisaties bij verandering. Die schreef een lovende post op LinkedIn en stelde Hidde een mooie eindejaarsfooi in het vooruitzicht.

En verder?

In week 45 ontvingen 100.000 huishoudens een wel heel leuk Spotta folderpakket, met een sample van ‘Fishermans’s Friend’. Dat is weer eens wat anders dan een folder. En er was een volgende stap in de samenwerkingen tussen alle lokale uitgevers. Nu DPG Media geen huis-aan-huiskranten meer uitgeeft, draagt het bedrijf AdLocal over aan Hypr. Dat is daarmee direct de grootste landelijke speler voor de nationale verkoop van advertenties in huis-aan-huiskranten. Hypr stelt 92% van de Nederlanders te kunnen bereiken met huis-aan-huiskranten en biedt adverteerders een bereik van 11 miljoen consumenten per week en 50 miljoen digital views.

Maandelijks schrijft Daniël van Iwaarden voor PRINTmatters in Brievenbusnieuws over het laatste nieuws uit de post- en huis-aan-huisbranche. Daniël is medeoprichter van Verspreiden.com, een onafhankelijk verspreidplatform voor huis-aan-huisverspreiding en Direct-Mail. Hij volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Reageren? Dat kan per e-mail naar dvaniwaarden@trainews.nl.


Geen nieuws missen?

Ontvang iedere week de PRINTmatters Nieuwsbrief