Abonneren  Inloggen

'Thuis' wint Mooiste Boekomslag 2023

24 januari 2024

Het woordeloos verhaal Thuis van Mark Janssen heeft met meer dan 14 procent van de stemmen de verkiezing van Mooiste Boekomslag 2023 gewonnen. Het omslag is vormgegeven door Marc Suvaal.

Op nummer twee eindigde Aard van het beestje van Caspar Janssen, ontworpen door Jan van Zomeren en geïllustreerd door Margot Holtman. De derde plek is voor Koude soep van Annelies Verbeke, ontworpen door Joris De Raedt.

Het Mooiste Boekomslag 2023 is alweer de twaalfde editie van deze door Libris georganiseerde publieksprijs. Een goed omslag zegt iets over de inhoud van het boek. Om deze reden riep Libris deze verkiezing in 2012 in het leven. Lezers konden in de maanden december/januari stemmen uit een lijst van 20 titels. In totaal stemden dit jaar ruim 3300 lezers via Libris.nl op hun favoriete omslag.

‘Het winnen van deze prijs is de verdienste van zowel de vormgever, de auteur als de uitgever. Een winnend omslag werkt als een magneet in de boekhandel. Het valt op, raakt en verleidt,’ zegt Marcel de Groot, Marketing Manager van Libris. ‘En zodra een klant het boek in handen neemt, is het bijna al verkocht.’

‘Een goed boekomslag maakt een boek nog beter,’ vindt ook Jan Peter Prenger, inkoper bij Libris. ‘Tenslotte is een boek meer dan alleen een stapel papier met tekst erop: boekomslag en vormgeving zijn onlosmakelijk verbonden met de inhoud.’ Prenger, die in zijn werkzame leven al zoveel boeken zag voorbijkomen, kan nog altijd zwichten voor de verleiding van een fraaie boekomslag, vertelde hij eerder aan PRINTmatters.

De vorige winnaars van het Mooiste Boekomslag waren Stoner (2012), De Poolster (2013), Alice in Wonderland (2014), IJstweeling (2015), Alleen op de wereld (2016), Arabische sprookjes (2017), Het mysterie van niks en oneindig veel snot (2018), Salomons oordeel (2019), Confettiregen (2020), Noem geen namen van Astrid Sy (2021), November van Thomas Olde Heuvelt (2022).

Foto boven: Jan Peter Prenger (Libris) overhandigt de oorkonde voor 'Mooiste Boekomslag van 2023' aan vormgever Marc Suvaal. Bron: Libris


Iedere week het laatste nieuws in je inbox met de nieuwsbrief van PRINTmatters