Abonneren  Inloggen

EUROPA stamp best design competition: ‘Underwater fauna & flora’

16 mei 2024

De samenwerkende postbedrijven in Europa geven al meer dan 65 jaar postzegels uit met een gemeenschappelijk thema. Sinds 2002 is aan deze uitgifte een ontwerpwedstrijd verbonden: de EUROPA stamp best design competition. De competitie wordt uitgeschreven door PostEurop, de organisatie waarin alle Europese nationale postbedrijven samenwerken. Het thema voor de gemeenschappelijke Europese postzegeluitgifte voor 2024 is ‘Underwater fauna & flora’.

Het thema ‘Underwater fauna & flora’ was oorspronkelijk vastgesteld voor 2023, maar schoof door omdat PostEurop dat jaar vanwege de oorlog in Oekraïne het thema ‘Peace – the highest value of humanity’ koos. Naar aanleiding van het thema geeft PostNL deze week het postzegelvel ‘Onderwaternatuur’ uit.

Onderwaternatuur: Bittervoorn en Watergentiaan

Het postzegelvel toont de unieke kenmerken van de bittervoorn, een vis die zich voortplant via zoetwatermosselen. Ook de watergentiaan staat op met vel, een plant met bloemen die slechts één dag bloeien. Het vel bevat een golvend lijnpatroon dat het bewegende water symboliseert en wordt ontworpen door Bart de Haas.

Op de postzegels staat de waardeaanduiding internationaal 1 voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegelvellen worden offset gedrukt op normaal papier met fosforopdruk en zijn gegomd. Ze verschijnen in een oplage 75.000 vellen.

Bart de Haas (1966, Den Haag) studeerde grafische en typografische vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na een paar jaar te hebben gewerkt bij verschillende ontwerpbureaus, vestigde hij zich in 1993 als zelfstandig grafisch en typografisch ontwerper. Hij heeft een sterke voorkeur voor boekvormgeving, maar ontwierp in het verleden ook affiches, tijdschriften, websites en visuele identiteiten.

Bron en afbeeldingen: PostNL


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief