Abonneren  Inloggen

Veelgestelde vragen aan de Arbo-adviseur (én het antwoord)

28 mei 2024

Regelmatig krijg ik vragen voorgelegd over uiteenlopende onderwerpen. Meestal kan ik daar direct antwoord op geven, maar soms moet ik daar echt induiken en de wet- en regelgeving erop naslaan. Graag deel ik met jullie enkele veelgestelde vragen uit de ‘dagelijkse praktijk van de Arbo-adviseur’, schrijft Eva Bouwman-van Gelder, Arbo- & HR-adviseur bij Dienstencentrum.

Is het hebben van een ploegleider BHV of een hoofd BHV verplicht?

Nee, dat is geen wettelijk vastgelegde verplichting. Wel het hebben van een BHV-organisatie. Werkgevers zijn op basis van de Arbowet verplicht om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de medewerkers. Hierom moeten zij dus wel minimaal één BHV’er aanstellen. In grotere bedrijven is een ploegleider of hoofd BHV wel aan te raden.

Wat is het verschil tussen een ploegleider BHV en een hoofd BHV?

De teamleider of ploegleider BHV heeft voornamelijk de rol van leider bij calamiteiten. Hij geeft dan leiding aan het BHV-team en stuurt iedereen aan om schade zo veel mogelijk te beperken. Het hoofd BHV houdt zich voornamelijk bezig met het veiligheidsbeleid en is verantwoordelijk voor de organisatie van de BHV. Hij heeft minder een leidende rol en werkt vooral beleidsmatig. Vooral in kleinere organisaties worden beide functies vaak gecombineerd.

Hoeveel jaar moet je ongevallenregistratie bewaren?

In de Arbowet staat de verplichting tot het bijhouden van een ongevallenregistratie vermeld in artikel 9. Voor werkgevers in Nederland geldt het advies om een algemene bewaartermijn van 5 jaar aan te houden. Dit staat niet specifiek in artikel 9 van de Arbowet, maar hangt samen met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het doel van het bewaren van deze registratie is het kunnen aantonen dat je als werkgever voldoende maatregelen hebt genomen om de veiligheid en gezondheid van je werknemers te waarborgen. Daarnaast moet de werkgever maatregelen nemen om herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen.

Moet er periodiek gecheckt worden of leaseautoberijders en transportautobestuurders een geldig rijbewijs hebben?

Ja. In Nederland is dit verplicht. De werkgever moet regelmatig controleren of de bestuurder van een bedrijfsauto in het bezit is van een geldig rijbewijs. Dit geldt niet alleen voor buitendienstmedewerkers, maar voor alle werknemers die bedrijfsvoertuigen besturen (bijvoorbeeld een transportbusje dat door meerdere medewerkers gebruikt wordt). Ook al is een rijbewijs 10 jaar geldig, het kan bijvoorbeeld gebeuren dat iemand in privétijd z’n rijbewijs kwijtraakt, of dat het rijbewijs om een andere reden niet meer geldig is. Dan moet je als werkgever maatregelen nemen, zoals het tijdelijk intrekken van het recht om een bedrijfsvoertuig te besturen, totdat de werknemer weer in het bezit is van een geldig rijbewijs.

Eva Bouwman-van Gelder is Arbo- & HR-adviseur bij Dienstencentrum


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief