Abonneren  Inloggen

Haarlem zet stripfiguren in de etalage

24 juni 2024

Eind mei werd in Haarlem de eerste in een reeks bijzondere etalages onthuld. De etalage van een leegstaand winkelpand is voorzien van een illustratie met tientallen stripfiguren, gemaakt door striptekenaar Michiel Offerman. Haarlem wil met deze pilot het straatbeeld verfraaien en Haarlem als creatieve stad etaleren. De etalage is onderdeel van een QR-wandeling door de binnenstad.

In het pand aan de Kruisstraat 32 was voorheen een stoffenwinkel gevestigd. ‘We doen dit om tijdelijk leegstaande panden, of panden die verbouwd worden een beter aanzicht te geven’, legde wethouder Eva de Raadt uit.

De winkelpui-illustratie is 60m2 groot en werd gerealiseerd in opdracht van de Centrum Management Groep en de gemeente Haarlem, uitgevoerd door Haarlem Marketing en gerealiseerd door De Litografen Haarlem. De etalage toont een kleurrijke verzameling van bijna honderd helden, striphelden en Haarlemse iconen. ‘Ik vind hem te gek, hij is heel mooi geworden, de kleuren zijn goed. En hij is groot!’, reageerde illustrator Offerman op de onthulling, die plaatsvond net voor de start van de Stripdagen Haarlem. Hij heeft bijna drie weken aan de illustratie gewerkt. ‘Ik heb hem natuurlijk op een scherm getekend en om hem nu in het echt te zien op dit formaat, dat is super.’

Een video-reportage van Haarlem105 over de onthulling van de etalage

Door het scannen van een QR-code op de etalage is het verhaal achter de illustratie te lezen. Er is ook QR-wandeling gelanceerd die wandelaars meeneemt langs bestaande en nieuwe creaties van diverse striptekenaars en illustratoren uit Haarlem, langs glas-in-lood-kunst en muurschilderingen. ‘We hebben een wandeling gemaakt met alles creaties die Haarlem kent op het gebied van striptekenaars,’ vertelde Anne Marije Hogenboom, directeur van Haarlem City Marketing, ‘zodat je ook de pareltjes in Haarlem kunt ontdekken.’

Afbeelding boven: screenshot uit reportage van Haarlem105


Geen nieuws missen? Ontvang iedere week het laatste nieuws in je inbox