Column: Vrijdagmiddagborrel
Borrels op het werk lopen weleens uit de hand: de combinatie van dronkenschap en agressie jegens een leidinggevende levert veel jurisprudentie op. Met soms ontslag op staande voet na een ‘vrijmibo’.
Ik schreef al vaker over uit de hand gelopen bedrijfsfeestjes. Werknemers met een flinke slok op die hun werkgever eens flink de waarheid zeggen. Inclusief handtastelijkheden. Wat kan wel (nog net) door de beugel en welk gedrag levert een rechtsgeldig ontslag op staande voet op? Een praktijkvoorbeeld.
Ontslag op staande voet
De werkgever organiseert een vrijmibo. Er wordt stevig gedronken. Werknemer Jansen raakt met zijn directeur in een discussie. Jansen gedraagt zich onredelijk, wordt beledigend, waarop de directeur de discussie staakt. Jansen praat vervolgens met diverse collega’s over hun directeur in duidelijke taal: ‘Ik schop hem doormidden’ en ‘Ik sla hem voor zijn kop’. Collega’s adviseren Jansen om thuis zijn roes uit te slapen, maar dat doet hij niet. Integendeel, hij wacht zijn werkgever aan het eind van de avond op en vliegt hem aan. De directeur wordt niet geraakt, met dank aan de collega’s die hem hebben tegengehouden. Jansen wordt op staande voet ontslagen. De kantonrechter vindt dit ontslag terecht, maar Jansen gaat in hoger beroep.
Ook bij het hof vangt Jansen bot. Hij vindt het ontslag onterecht. Hij heeft 25 jaar naar alle tevredenheid bij deze werkgever gewerkt, het voorval vond plaats tijdens een door de werkgever georganiseerde borrel waarbij de alcohol rijkelijk vloeide, hij is diabetespatiënt waardoor alcohol kan leiden tot een te sterke verlaging van de bloedsuikerspiegel, met vreemd gedrag tot gevolg en – tot slot – hij is 58 en de nadelige gevolgen van het ontslag zijn dus heel groot. Het hof beoordeelt Jansens gedrag zodanig ernstig, dat ontslag op staande voet gerechtvaardigd is. Zelfs rekening houdend met zijn persoonlijke omstandigheden.
‘Jansen is zelf verantwoordelijk voor zijn drankgebruik’
Ook na 25 jaar dienstverband hoeft een werkgever niet te accepteren dat een werknemer hem bedreigt en aanvliegt. Dat alcohol ontremmend werkt en tot agressie kan leiden is bekend. Jansen is zelf verantwoordelijk voor zijn drankgebruik. Bovendien, als diabetespatiënt moet hij hebben geweten dat alcohol en diabetes geen gelukkige combinatie is.
Het wordt Janssen bovendien zwaar aangerekend dat hij – nadat collega’s hem adviseerden om naar huis te gaan – is blijven wachten tot de directeur vertrok en hem toen aanvloog. Hij heeft voldoende tijd gehad om tot bezinning te komen, maar dat heeft geen enkel positief effect gehad. Hij had beter moeten weten, aldus het hof.
Margreeth Colenbrander is juridisch adviseur Dienstencentrum.
Deze column verscheen eerder in PRINTmatters magazine. Het magazine ook ontvangen?